Ana içeriğe atla

PREMATÜRE BEBEK


Benim oğlum bir prematüre. 29 haftalık dünyaya geldi. Söylerken çok kolay öyle birden dökülüveriyor dudaklarımdan "prematüre, prematüre... "  Bugünkü halimize binlerce kez şükrederken,  benzer durumları yaşayan annelerin bebeklerin ve ailelerin var olduğunu bilmek içimi burkuyor... Apar topar dünyaya getirdiğin bebeğini kucağına alamamak, kokusunu sıcaklığını duyamamak, emzirememek... Hamilelik, lohusalik annelik geçişini nasıl yaşadığını bilememenin verdiği karmaşık ve berbat ruh hali... Kan ter içinde uyandığın kabuslar, kendini hamile sanıp elini karnına atınca onun orada olmadığını farkettığinde kalbine saplanan hançer... Onu saskinca etrafında araman... Burnunun diregini sizlatan, özlamini dahi gölgede birakan endişen, korkularin... Duaların... Kendini en kötüye hazırla sözlerine inat aldığı her nefese, gözünü açtığı her yeni günle şükrün... Yeşeren umutların... Geçmek bilmeyen 24 saatin ardından cam kutunun arkasindan dahi olsa onunla buluştuğun 20 dakika... Onu kucağına alacak olmanın hayali.... Cam fonusun aralığından buluşan parmaklarınız.  Annecim gitme diye serçe parmağını saran o minnak el... cihazlarin kulağı sağır eden sesleri. Hortumlar makinalar... Tarifi olmayan bir özlem... Umut...
Burada bahsettiklerim benim ve birçok prematüre annesinin yaşadiklarindan hissettiklerinin sadece küçük bir kısmı sadece.
Benim yaşadıklarım her nekadar zor  olsa da şükürler olsun bebegimi kucağıma alabildim ve şükürler olsun ki sağlıklı.  Ancak maalesef bir de bebeklerini kaybedenler ya da kalıcı hastalıklarla hayatını sürdürmek zorunda kalan anne ve bebekler var... 37. Haftanın altında doğan bebekler prematüre. 24-31 hafta ise ileri derece prematüre ve ciddi anlamda risk grubu.
Erken doğumlar yaşanmasını birçok farklı sebebi olmakla birlikte istatisliklere bakıldığında bu oranın gittikçe arttığını üzülerek görüyoruz... Bugunku bilimsel gelişmeler bunların tamamının önüne geçebilecek imkanlar sunamuyor  ancak erken farkrdildiginde bir kısmının önüne geçebiliyor veya bir müddet olsa da doğumu geciktirebiliyor. Bu nedenle bilinçli bir hamilelik geçirmek, hamilelikte tansiyona, kiloya ve ödem konusuna dikkat çekmek istiyorum.
İkinci olarak dikkat çekmek istedigim ise prematüre bebeklerin tedavi ve bakım hizmetlerinin verildiği şartların iyileştirilmesi.  Maalesef devlet hastanelerinin birçoğunda yeni doğan yoğun bakım ünitesi yok. Gene bu ünitelerin bulunduğu hastanelerin büyük bir kısmında cihaz ve personel yetersizliği var.
Bu bebeklerin bircogunun hayatta kalabilmesi icin ozel beslenmeye, tedaviye bunun icin de daha fazla yenidogan yogun bakim unitesine,  personeline, tedavi sürecinde annesiyle daha fazla temas edebilmesini sağlayacak fiziksel ve sosyal imkanları sunacak sağlık kuruluslarina   ihtiyac var. Bunun için de hepimizin daha fazla farkındalığa ihtiyacımız var...
#Prematürebebekfarkındalıkgünü
#premature #prematureday #17kasım #kucukmucizeler #prematureanneleri #oyunlaegitim #prematurebebek

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RAMAZAN PANOSU 2

HOŞGELDİN RAMAZAN PDF İndirme Linki

ÜÇ AYLAR PANOSU

HZ. LOKMAN'İN OĞLUNA ÖĞÜTLERI PANO

Dökümanda JPEG( fotoğraf) formatındadır. Fareyle sağ tıklayatak indirebilirsiniz.