Ana içeriğe atla



AŞIRI AŞIRI KİTAP SEVGİSİ!
Son zamanlarda gençlerde dikkatimi çeken “aşırı bir kitap sevgisi!" var. Bugüne kadar adam akıllı kitap okumamış gençlerin bile bir takım kitapları bir solukta okuduklarına, düzenlenen imza günlerinde sözüm ona sevgi seli oluşturduklarına, çığlık çığlığa bağıran genç kızlara şaşırarak şahit oluyoruz. Şaşırarak şahit oluyoruz çünkü bu ve benzer hayranlıklar,  çığlıklar ve taşkınlıklar daha çok pop starların konserlerinde rastladığımız ve kendi şartları içinde normal karşıladığımız bir durumken,  benzer sahnelere kendine has bir havası, sükûneti ve ruhu olan; ilgilisine hitap eden kitap fuarlarda rastlıyoruz. Genciyle, yaşlısıyla, çocuğuyla kitap okuma oranının çok az olduğu bir toplumda çiğlik cağlığa bir kitap sevgisi! ise gerçekten ilginç geliyor…
Son yıllarda yaygın olarak kullanılan Wattpad adında bir uygulama var. Bu uygulama sayesinde insanlar, özellikle de gençler yazdıklarını paylaşıma sunuyorlar ve aldıkları tıklama oranına göre fenomen oluyorlar. Sonrasında ise yayınevleri tarafından kitaplarını yayınlatma fırsatı yakalıyorlar. Bazıları ise şöhreti yakaladıktan sonra yayınevlerinin hazırladıkları içerikleri adeta bir reklam yüzü edasıyla kendi isimleriyle okuyucuya sunuyor. Sadece Türkiye'de değil dünyada da benzer bir durum söz konusu. Büyük şirketler, reklamcılar ve yayınevleri tarafından parlatılıp piyasaya sürülen ergen yıldızlar, şarkıcılar, sözde yazarlar, sosyal medya fenomenleri ortalığı kasıp kavuruyor.  Ne yazık ki gençleri etkisine alan bu furya ideal bir tüketici dizaynı ve zihin inşası noktasında da oldukça etkili.
Wattpad isimli uygulamadan türeyen kitapların içeriklerine dair yapılan incelemenin sonuçları ise kitapların edebi değerlerini ve gençlerimizin duygusal profilini anlamak açısından oldukça dikkat çekici.
Söz konusu kitapları yayınlayan yayınevlerinden birinin Genel Yayın Koordinatörü’nün konuyla ilgili ifadeleri ise aynen şöyle: “Gençler yazarken ve hayal ederken bir o kadar kuralsızlar. Bir o kadar sınırsızlar. Yazarken hiçbir kurala tabii değiller. Yazdıklarının hiçbir edebi değeri olmamasına rağmen doğallıkları bana göre dikkat çekici. Söyledikleri yalanlar bile gerçekçi çünkü doğal... Hikayelerdeki kızların hep çok tutkulu, gözü kara, bazen argo, baş eğmez ama kesinlikle bir manken kadar güzel, iddialı ve dikkat çekici olduklarını, erkeklerinse ya bir holdingin veliahtı ya da bir mafya babasının oğlu olduklarına dikkat çekiyor. Gençlerin içinde müthiş bir para, güç, güzellik ve kazanan olma tutkusu var..." Türkiye'nin Belki 100 yıldır değişmeyen gerçeği toplum olarak yeterince okumuyor oluşumuz.  Haber bültenleri, sosyal medya, gazeteler birçok alanda gençlerin çocukların yetişkinlerin yeterince okumadın da şikayet edip durulur. Şimdi bu durumda demek ki artık gençlerimiz okuyor, canım okusun da ne okursa okusun diyerek sahte mutluluk balonlarımızı şişirip kaldığımız yerden devam mı edeceğiz? Yoksa aslolan nitelikli okur olmaktır diyerek yeni bir dert sahibi mi olacağız? Takdir sizlerin...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

RAMAZAN PANOSU 2

HOŞGELDİN RAMAZAN PDF İndirme Linki

ÜÇ AYLAR PANOSU

RAMAZAN FENERİ

   Yapılış videosu Ramazan Feneri    İndirme Linki Büye boy şablon Küçük boy şablon Renkli A4'lere çıktı alarak kullanabilirsiniz.